1.200 (18%) λιγότεροι εισακτέοι από ΕΠΑ.Λ. το 2019

ΕΠΑΛ

Ένα από τα κίνητρα για την προσέλκυση μαθητών στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και μάλιστα υψηλού επιπέδου, κατάρρευσε με την ψήφιση του «νέου νόμου Γαβρόγλου».

Με το «νέο νόμο  Γαβρόγλου» οι εισακτέοι  από ΕΠΑ.Λ. το 2019 θα είναι περίπου 1.200 (18%)  λιγότεροι, σε σχέση με το 2018 ,  σε Πολυτεχνικές, Ιατρικές, Φαρμακευτικές, Κτηνιατρικές, Γεωπονικές, Οικονομικές κλπ. σχολές.

Αν πράγματι ο Υπουργός πιστεύει ότι, ή Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση πρέπει να είναι  μια ισχυρή συνιστώσα του εκπαιδευτικού συστήματος που στηρίζει την ανάπτυξη και προετοιμάζει τους νέους για την είσοδό τους στα Πανεπιστήμια από  τη μια μεριά  και από την άλλη  στην ενεργό επαγγελματική ζωή μέσω ενός πραγματικά αναβαθμισμένου  πτυχίου. Θα έπρεπε στην τροποποίηση που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την εισαγωγή των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. – που είχε, παρεμπιπτόντως,  ξεχάσει να μνημονεύσει στο αρχικό σχέδιο νόμου – να εισηγηθεί ότι σε πρώτη φάση οι εισακτέοι από τα ΕΠΑ.Λ. θα είναι 20%  επί  του συνόλου των  εισακτέων σε όλες τις σχολές που προβλέπεται οι εισαγωγή τους.

Δυστυχώς, ο Υπουργός με την εισήγησή του πρόσθεσε ακόμα ένα λιθαράκι στην απαξίωση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Ακολουθεί πίνακας στον οποίο φαίνεται  η μείωση των εισακτέων – εκτίμηση – κατά 1.200 (18%) σε σχέση με το 2018. 

Οι υπολογισμοί, στον παρακάτω πίνακα, έγιναν με βάση τα δεδομένα (αριθμός εισακτέων ανά σχολή) του 2018 προσαρμοσμένα στα δεδομένα  του «νέου νομοσχέδιου  Γαβρόγλου».

Σχολές  που μπορούν να εισαχθούν μαθητές από ΕΠΑ.Λ. με το «νέο νόμο Γαβρόγλου».  Εισακτέοι το 2018 από ΕΠΑ.Λ.     (ΕΚΤΙΜΗΣΗ)    Εισακτέοι το 2019 από ΕΠΑ.Λ.  με τα  ποσοστά του «νέου νόμο Γαβρόγλου»

14/05/2019                                                                           Αποστολόπουλος Δημήτριος

Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *